14 Şubat 2021 Pazar

YABANCI DİL EĞİTİMİ

  Türkiye'de İngilizce Eğitimi

İngilizce, okullarda öğretilen bir ders olmaktan ziyade normal yaşantımızda da sıklıkla karşımıza çıkmaya başlamıştır. Öğrenci daha önce özel bir dil kursu almamış ise ilk olarak ilköğretim ikinci sınıfta İngilizce ile karşılaşır. Her ne kadar sistemsel bir yabancı dil eğitimi verilmeye çalışılsa da ek takviye almadan dili verimli şekilde öğrenmesi zordur. 



Yabancı dil öğretim esnasında öğretmenler materyallere sık sık ihtiyaç duymaktadır. Ülkemizde bazı bölgelerde materyallerin yetersiz olmasından dolayı dersler verimli şekilde işlenememektedir. Araç-gereç eksikliğinin yanı sıra kültür, aile, çevre gibi çeşitli etkenler de öğrencinin yabancı dile karşı tutumunu olumsuz yönde etkileyebilir. 

Tüm bu engeller göz önüne alındığında, dil öğrenmek isteyen bir öğrenci özel kurumların kurslarına başvuru yapmaktadır. Bu kursların ücretlerinin de yüksek olması ayrı bir engel olarak düşünülebilir. 

Türkiye'deki yabancı dil eğitim sisteminin sınav odaklı olduğunu söyleyebiliriz. Öğrenciler ufak yaşta sınava yönelik bir dil öğrenimine maruz kalırlar ve bu yüzden bir dil öğrenmenin zor olduğunu düşünürler. Cümlelerin gramer yapıları, doğru ekleri hangileri diye düşünüp duran bir öğrenci acaba hata yapar mıyım korkusuyla yabancı dil konuşmada kendini geriye çekmektedir. 


Oysa ana dili İngilizce olan ülkeler dahi İngilizceyi tam kurallı şekilde konuşmuyor. Aslında bu her dilde böyledir. Bizler de Türkçeyi en doğru şekilde konuşmuyoruz günlük hayatımızda. İngilizcedeki büyük sıkıntının kaynağı yukarıda da bahsettiğim üzere "sınav odaklı" olmasıdır. Peki yabancı dili sınav odaklı öğrenmekte olan, acaba burada "is" mi "are" mı gelecek diye çelişkiye düşen, bir süre sonra da konuşmamaya karar veren öğrenci için bu sayfada ne gibi bilgiler olabilir?

Bahsettiğim öğrenci tipi için sayfada bulabileceği aktif kelime bilgilendirmeleri ve örnek kısa yazılar yabancı dile biraz da olsa alışmasını sağlayabilir. Başka bir deyişle ben bu sayfada past tense kuralı böyledir past perfect continuous kuralı şöyledir demek istemiyorum. Bunları hepimiz okullarda senelerce gördük, ben hala gramer ezberi yapmak istiyorum diyorsan da kuralları, formülleri bulabileceğin çok fazla site var internette, ordan bakıp öğrenebilirsiniz.

Bahsedeceğimiz kelimeler günlük yaşamda kullanabileceğimiz isimler veya fiiller, yani herhangi bir yabancı dil seviyesi belirtmek istemediğim kelimeler. Düzenli şekilde paylaşılan kısa hikayeler de A2-B1 seviyesi aralığında. Benim düşünceme göre okuma ve anlama becerilerinin daha hızlı gelişmesi için yazılan her kelimeyi, detayı anlamaya çalışmamak gerek. Genel olarak bir yargıya varmak en doğru olandır. Bir kelimenin anlamını bilmiyorsunuz diye hemen çeviriye yazmaya da gerek yok, cümlenin geri kalanı eminim ki yorumlamanıza yardımcı olacaktır. 

Ana sayfada sıklıkla yayınlanan İngilizce kelime bilgilendirmeleri ve kısa İngilizce yazıları okuyarak vaktinizi geçirmeniz dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder