10 Şubat 2021 Çarşamba

AVRUPA ÜLKELERİ: BİRLEŞİK KRALLIK


 BİRLEŞİK KRALLIK

İlk gidişim Comenius+ Projesi sayesinde olup, yurtdışı siftahı yaptığım ülkeydi kendileri. 2015 yılında kısa süre kalsam dahi öğretmenlerimiz ve okul rehberleri sayesinde birçok yeri görmeyi başarmıştık.

2015 yılında 1£ = 3,70 TL olduğu için ekonomik açıdan günümüzdeki kadar sıkıntı çekmemiştim. Gerçi bu durumdan yine memnun değildim ancak 2021 kurunun böyle olacağını bilseydim ağzımı açmazdım... 1 şişe suya yaklaşık 4 lira vermek pek de sıkıntı değilmiş... Aslında bakarsak o durumda bile avantajları vardı. Örneğin, McDonalds'ta bir menüyü 2£'a bile yiyebiliyorduk. 

Birleşik Krallık, senelerdir kendini AB'den ayrı tutmuştur aslında. O yıllarda dahi kendine ait farklı bir vize, ekstra gerekçeleri vs. mevcuttu. Bunları halletmek biraz zorlasa da nihayet vizem çıkmıştı. (Proje kapsamında olduğu için gri pasaportum vardı ve bu yüzden vize biraz daha kolay çıktı diyebilirim.)

Proje gereği bulunduğumuz okulda çeşitli sunumlar, grup çalışmaları yapılmasının haricinde neredeyse her gün farklı bir yeri gezdiriyorlardı. Bulunduğum okul Romford'taki Bower Park Academy idi. Romford, Londra'ya uzak olduğu için bir kez okul, bir kez ise bizi misafir eden aile götürmüştü. 


Bower Park Academy


Romford'a dair yazacağım bir şey yok çünkü 30.000 kişilik bir kasabaydı. Ufak denebilecek bir alışveriş merkezi, birkaç Çin restoranı, yerel fish and chips dükkanları haricinde pek bir şey yoktu. En güzel yanı bizi misafir eden ailenin işlettiği Olive Tree adındaki cafeleri olmasaydı, her sabah orda kahvaltımızı yapıp okula gidiyorduk.


Sabahları Kahvaltı Yaptığımız Olive Tree Cafe


Londra'da ise adımınızı attığınız her sokakta başka bir güzellik vardı. O gün şanslıyız ki yağmur yağmadığı için bolca gezebilmiştik. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse beni en çok etkileyenler; Tower Bridge, Big Ben, Westminster Sarayı, Buckhingam Sarayı ve meşhur otobüsleri, taksileriydi. Ayrıca tüm şehri görebileceğiniz London Eye...

                 Proje Ekibimiz                  

Projeye katılan her ülkenin ekibi yaklaşık 6-8 kişilikti ve öğretmen öğrenci ayrımı yapmadan ev sahipliği yapan okul bizleri birlikte gezdirmişti. Öğretmenlerimizle birlikte National Gallery çıkışı anı fotoğrafımız.


London Eye

Lunaparklardaki dönme dolaplardan bir farkı yok açıkçası. Yalnızca kapsül içindesiniz ve kısa süreliğine tüm şehri yukarıdan görebiliyorsunuz. Övmek istemiyorum çünkü Ocak 2021 kuruna göre ücreti yaklaşık 400 lira, o yüzden fazla takılmamak gerek :)


Big Ben & Westminster Sarayı 

Big Ben Saat Kulesi, Londra'nın en önemli simgesi olarak bilinmektedir ve Westminster Sarayı ile yan yanadır. Big Ben ya da diğer adıyla Elizabeth Kulesi, geçmişte bazı hasarlar alsa da, 1859'un Eylül ayından itibaren sorunsuz çalışmaktadır. 
1100 odalı Westminster Sarayı ise parlamento binası olarak da bilinmektedir. Sarayda defalarca yangın çıksa da 1834 yılında yapılan büyük restorasyon sayesinde bugünkü halini almıştır. Sarayın hemen karşısında tüm şehri görebileceğiniz London Eye yer almaktadır. Fiyatı yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 40£.


Tower Bridge

Bu köprü işte o filmlerde gördüğümüz açılıp kapanan köprü... Tower Bridge 1894'te kullanıma açılmış ve estetik mimarisiyle turistlerin kesinlikle uğradığı bir yer haline gelmiş. Thames Nehri'nden geçen gemiler için ikiye ayrılarak deniz trafiğinin akmasını sağlamaktadır.


National Gallery

National Gallery, Londra'da kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir. 1824 yılında açılmıştır ve içerisinde 2000'i aşkın parça bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse içerisinde ünlü eserlerden biri olan Botticelli'nin "Venus and Mars" bulunmaktadır.


Buckhingam Sarayı

Buckhingam Sarayı 1705 yılından beri faaliyet göstermektedir. Birleşik Krallık'ın yönetim merkezidir ve hepimizin bildiği Kraliçe Elizabeth'in yaşadığı yerdir. Ziyaret ettiğimiz gün şanslıyız ki 2 haftada bir yapılan asker değişimine denk geldik. Değişim esnasında Kraliçe, halkı selamlamak için kısa bir süreliğine balkona çıkıyormuş ancak biz göremedik...


Elizabeth'i Beklerken...

Fotoğrafta yanlış hatırlamıyorsam 5 farklı ülke vardı. Türkiye, Almanya, İspanya, Polonya ve Kolombiya. Hepimiz sabırla Kraliçe'yi bekledik fakat çıkmayınca en azından anı fotoğrafı çekilelim demiştik. 

Bu yazıda çok uzun olmaması için şehir olarak yalnızca Londra'dan bahsettim. Birleşik Krallık'ın diğer şehirlerine sayfalar kısmından ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder